sobota, 28 września 2013

Kawaii food



                                                     kawaii ciasteczka ^^'

są strasznie proste do zrobienia. potrzebne są do nich tylko:
-lukry (w dowolnych kolorach),
-wafelki/andruty (ilość zależy od tego ile chcemy zrobić ciasteczek),
-bita śmietana/nutella/budyń (generalnie nadzienie, na zdjęciu ciastka z kremem do tortów)

sposobu robienia ciastek chyba nie muszę specjalnie objaśniać. Z wafelków wycinamy kształty pyszczków naszych zwierzaków (zawsze w podwójnej ilości), i każdą parę wyciętych główek przekładamy nadzieniem.






Chlebowe misie

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżka cukru
‘duża’ szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka miękkiego masła
pół kostki czekolady

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wykładamy pergaminem blaszkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 dużych kul i 16 małych kuleczek, które będą uszami. Kule układamy w odstępach na blasze i przytwierdzamy uszy (jeśli nie będą chciały się trzymać, można lekko zwilżyć końce wodą). Nakrywamy blaszkę folią aluminiową tak, aby nie dotykała bułeczek i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby bułki ponownie podwoiły objętość (w chłodne dni można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35ºC).

Po wyrośnięciu, w zależności od metody pieczenia można uzyskać dwa rodzaje misiów.

Misie brązowe otrzymamy nagrzewając piekarnik do 220ºC, a po wstawieniu misiów zmniejszając temperaturę do 190ºC i pieczenie przez 15-20 minut.

Misie białe otrzymamy przez pieczenie przez 10 minut w 160ºC, a następnie zmniejszenie temperatury do 130ºC i dopiekanie przez kolejne 5-10 minut. Po wystudzeniu misiów rozpuszczamy niecałą kostkę czekolady (np. w mikrofali) i wykałaczką malujemy oczy i nos. Możemy użyć też kolorowych pisaków spożywczych. Bułeczki uroczo wyglądają przełożone do miseczek lub fi...


                                                         Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz